Помаже Бог браћо и сестре!

СА ВЕРОМ У БОГА ЗА СРПСКИ НАРОД - МА ГДЕ ОН БИО

субота, 21. март 2009.

Drazin grob / preuzeto iz Kurira

DRAŽIN GROB

Komunisti su Mihailoviću prvo čekićem polomili kičmu, a potom su ga likvidirali hicem u potiljak, svedoči bivši zatočenik Mihailo Šaškijevič

BEOGRAD - Đeneral Dragoljub - Draža Mihailović, vođa Ravnogorskog pokreta i komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini, ubijen je na Adi Ciganliji, tik uz ondašnji kazamat, a njegovo telo zakopano je u nužničku jamu i zatrpano fekalijama! To za Kurir tvrdi Mihailo Šaškijevič, jedan od tri poznata svedoka koji su 18. jula 1946. godine, kada je Draža streljan, bili zatočeni u zatvoru na Adi Ciganliji, srušenom pedesetih godina prošlog veka.

Sam Mihailo Šaškijevič nije gledao likvidaciju četničkog đenerala, ali su mu to prenele kolege robijaši, koji su ujutro, pošto je streljano ukupno osmoro "neprijatelja naroda", razgovarali sa zatvorskim stražarima.
- Dva zatvorenika, nezavisno jedan od drugog, tvrdili su mi da im je sutradan stražar u poverenju rekao: "Juče su nam ubili Čiču". Opisao je da đeneral Mihailović nije mogao da hoda, nego su ga dva oficira vukla držeći ga ispod ruku, dok su mu se noge vukle po zemlji - seća se Šaškijevič, dodajući da su Dražu vukli zato što su mu prethodno čekićem slomili kičmu.

Foto

Ovde čiča počiva... Mihailo Šaškijevič

- U pitanju je srednjovekovni ritual planinske sirovine koja se dočepala vlasti, pa se iživljavala nad nemoćnim. Đeneral je verovatno zbog toga u času streljanja bio bez svesti, pa nije bilo potrebno da se izvodi pred streljački vod, već mu je presuđeno revolverom u potiljak - kaže ovaj disident poljskog porekla, čiji je otac službovao u Ratnoj mornarici Kraljevine Jugoslavije.

Šaškijevič tvrdi da su stražari, mahom seljaci iz okoline Vranja i Leskovca, čija je kućica bili iza zatvorskih zidina, u noći između 17. i 18. jula videli Dražinu likvidaciju, koja se dogodila iznad krečane, naspram koje se u zatvorskom kompleksu nalazila nužnička jama.

- Posle streljanja, iste noći, prokopan je prolaz između krečane i jame sa fekalijama, pa su streljana tela poplavljena sadržajem iz nužničke jame, a zatim posuta krečom i zatrpana zemljom. To su videli i zatvorenici "slobodnjaci", tri dana posle egzekucije. Oni su svedočili da je krečana zatrpana i da nikom nije dozvoljeno da joj priđe - navodi Šaškijevič.

Šaškijevič je u vreme egzekucije na Adi služio jednogodišnju kaznu zatvora kao politički osuđenik, a posle toga otišao u SAD, gde je kao profesor matematike stekao penziju.

Lazarevski pogrešio

Teorija Mihaila Šaškijeviča u potpunosti pobija priču bivšeg podoficira KNOJ Ljube Lazarevskog, koji je pre dve godine rekao da je Draža Mihailović ubijen u Lisičjem potoku, koji se nalazi u blizini Belog dvora. Lazarevski je, naime tvrdio da je Draža ubijen sa još sedmoricom osuđenika, 18. jula 1946. u 1.30 sati posle ponoći, i da su njihova tela zakopana u tri rake.
- Lazarevski je rekao da je tog dana trebao da bude streljan i Mladen Žujović, a da ga je od smrti spasao rođak, član Politbiroa KPJ Sreten Žujović Crni, na čiju je intervenciju Mladen vraćen iz povorke. To nije istina, jer je Mladen Žujović 1943. napustio Split, skrasio se u Francuskoj, gde se oženio rođakom čuvenog Šarla de Gola i tamo kasnije i umro - pobija Šaškijevič teoriju suprotnu svojoj.



http://www.kurir-info.co.yu/Dnevne-vesti/V-04-14072006.shtml